22.11.12

Διατροφικά tips από την Κατερίνα Τζιώτζη just before xmas!

6 γράμματα που μπορούν να πάρουν τρομαχτικές διαστάσεις μέσα στο μυαλό σου. ΔΙΑΙΤΑ. Συνήθως συνοδεύεται από τη Δευτέρα και χτυπάει συναγερμό πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και τα Χριστούγεννα. Υπολογίζοντας τις θερμίδες του πρωινού μου και περπατώντας στη Μητροπόλεως κατέληξα στο γραφείο της φίλης μου, της Κατερίνας.
Πόσο σημαντικό είναι το να μπορεί ένας χώρος να σε χαλαρώσει; Η Κατερινα επιλέγοντας τα κατάλληλα χρώματα και αντικείμενα έχει καταφέρει να μας κάνει να νιώθουμε σαν το σπίτι μας. 

Αποφάσισα να τη βομβαρδίσω με ερωτήσεις και να μοιραστώ μαζί σας τις πολύτιμες πληροφορίες που θα μου δώσει.
Εξάλλου όπως είπε και η ίδια η περίοδος αυτή είναι ιδανική για να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε αφ ενός να νιώσουμε ευεξία και ζωντάνια και αφετέρου γιατί να μην χάσουμε κάποια περιττά κιλάκια ώστε να υποδεχθούμε τα Χριστούγεννα και το νέο έτος στην καλύτερή μας φόρμα;

1. Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες. Όλες αυτές οι δίαιτες express που υπόσχονται εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους, μόνο να ταλαιπωρήσουν τον οργανισμό μας μπορούν, να μειώσουν τον μυϊκό μας ιστό και να μπλοκάρουν τον μεταβολισμό μας! 
2. Μην παραλείπετε τα 3 βασικά γεύματα. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωινό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυσικά σάκχαρα, που θα σας δώσει ενέργεια και καλύτερη διάθεση για αρκετές ώρες και μην ξεχνάτε οτι είναι απαραίτητη η κατανάλωση γεύματος κάθε 3-4 ώρες. Φροντίστε παράλληλα να καταναλώνεται μαζί με τα γεύματά σας σαλάτα ή βραστά λαχανικά.
3. Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνάκ. Μας δίνουν ενέργεια, διατηρούν σε εγρήγορση τον μεταβολισμό μας, ώστε να καίμε ευκολότερα τις θερμίδες που παίρνουμε και μας κρατούν χορτασμένους αλλά και ευδιάθετους. Φρούτα, φυσικοί χυμοί, ένα μίγμα αποξηραμένων φρούτων με ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς, μία μπάρα δημητριακών, γιαουρτάκι με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης και ένα φρούτο, γκοφρέτες καλαμποκιού με κασέρι ή τυρί χαμηλών λιπαρών, είναι κάποιες εύκολες και γρήγορες λύσεις, βρείτε ποια σας ταιριάσει και υιοθετήστε την!

4. Κρατάτε πάντα ενυδατωμένο τον οργανισμό σας. Το νερό πρέπει να γίνει μια καθημερινή συνήθεια, μοιρασμένο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας βοηθά τόσο τον μεταβολισμό μας όσο και την επιδερμίδα μας! 
5. Περιορίστε τους πολλούς καφέδες και τα αναψυκτικά... Η καφεΐνη προκαλεί κατακρατήσεις, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κυτταρίτιδας και ειδικά όταν ο καφές μας περιέχει γάλα... προκαλεί τυμπανισμό!! Μπορείτε να περιοριστείτε στους 1-2 την ημέρα και να αντικαταστήσετε τους υπόλοιπους με πράσινο τσάι.
6. Αποφύγετε το αλκοόλ όσο μπορείτε. Τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δύσκολα θα το αποφύγουμε, αλλά μέχρι τότε να θυμάστε ότι είναι απλά κενές θερμίδες και προκαλεί κατακρατήσεις. Περιοριστείτε λοιπόν στα 2-3 ποτά την εβδομάδα και προτιμήστε λευκό ή κόκκινο κρασί.
7. Προσοχή στους γλυκούς πειρασμούς, ειδικά με τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες που έχουν την τιμητική τους από εδώ και πέρα αλλά έχουν και πάρα πολλές θερμίδες. Μπορείτε αυτό το διάστημα να τα αντικαταστήσετε με αποξηραμένα φρούτα, γλυκά του κουταλιού, λίγη σοκολάτα υγείας ή ακόμη καλύτερα αναζητήστε πιο διαιτητικές συνταγές των γλυκών αυτών και φτιάξτε τα μόνες σας.
8. Χρησιμοποιείστε τυριά χαμηλότερων λιπαρών. Αντί των λιπαρών άσπρων και κίτρινων τυριών που καταναλώνατε έως τώρα, προτιμήστε κάποια με χαμηλή περιεκτικότητα λίπους αλλά εξίσου γευστικά, π.χ. τυρί Cottage, κατίκι Δομοκού, άσπρο και κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών, ανθότυρο, μυζήθρα κλπ
9. Δώστε γεύση στα φαγητά σας. Χρησιμοποιείστε λεμόνι, ξύδι, ρίγανη και μυρωδικά!! Τα μυρωδικά στο φαγητό, όπως η δάφνη, το γαρίφαλο, τι πιπέρι και η κανέλα, πέρα από τις γευστικές, έχουν και άλλες επιδράσεις. Τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, έχουν αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες!
10. Εντατικοποιήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Κάντε ένα διάλειμμα για κίνηση. Βρείτε την δραστηριότητα που σας ταιριάζει και προσπαθήστε να την επαναλαμβάνεται το λιγότερο 2-3 φορές την εβδομάδα. Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά την άσκηση μας χαρίζουν ζωντάνια, ευεξία, μας φτιάχνουν την διάθεση και μας βοηθούν να χάσουμε πολύ πιο εύκολα τα περιττά κιλά μας. 


Αν θες να μιλήσεις με την Κατερίνα Τζιώτζη τα στοιχεία της είναι τα εξής:
Healthy-Habits, Μητροπόλεως 115, 2310266575,
tziotzi@healthy-habits.gr, www.healthy-habits.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου